Pozovite nas +381 13 331 852

 

SIMBOLI - leptir, geko, drvo...

Gusteri I LeftirZNAČENJE SIMBOLA 

LEPTIR – otkriva ženski uticaj u kulturi. Predstavlja fizičku lepotu, leprša od cveta do cveta tražeći nektar.Simboli su lepote, ljubavi, cveća i duhova umrlih. U grčkoj mitologiji umetnost je prikazivana na krilima leptira. Različite druge kulture gledaju na leptira kao na  simbol trasformacije i regeneracije.  Mada , nije samo simbol ženstvenosti, rimski car August ga je bio uzeo kao svoj lični simbol. U Japanu, leptir je simbol za mlade devojke. U Americi ga smatraju simbolom vodjstva i promene  .  Po feng shuiu, simbol  radosti, lepote, nežnosti i  večne ljubavi.

GEKO - Za Egipćane i Grke gušter je predstavljao sreću i mudrost, dok je u drugim kulturama mediterasnskih regiona bio znak prijateljstva. Starim Rimljanima je gušter predstavljao reikarnaciju. Gušter je uvek vesnik promena. Onih koje nastupaju odmah i iziskuju našu momentalnu reakciju. Uči nas da odbacimo stare ideje, poznate obrasce ponašanja, zastareli sistem verovanja, loše navike i da krenemo u rešavanje onih situacija koje nas mogu odvesti u neko novo poglavlje života.

DRVO – simbol čoveka i života koji se ciklično odvija. Kaže se da je čovek sretan kada je uzemljen poput drveta, s korenjem duboko koje prodire duboko u zemlju, a istovremeno je svestan nebeskih visina svojim granama, odnosno budnos svešću punom ideja. Drvo , povezuje sve elemente: korenje mu  ulazi u zemlju, njegovim sokovima kola voda, lišće mu hrani vazduh a iz njegovog trenja proizilazi vatra. Stoga se i smatra vladarem života.

SOVA – stara mudra duša, čuvar drevnih znanja. Grčka mitologija smarta sovu vernom pratiljom boginje mudrosti Atine. U Indiji se poštuje samo bela sova, ljubimica boginje bogastva Lakšmi, smatra se vesnikom uspeha. U većini slučajeva pojava sove ukazuje da je vreme da se nešto „pusti" , da se oslobodimo nečega ili nekoga. Slično je i sa snovima gde nas sova upozorava da ćemo biti stavljeni pred neko iskušenje i da moramo biti jako pametni i promišljeni kako bi odgovorili izazovu.

ŽABA – kao simbol označava životne cikluse. Smatra se simbolom pročišćenja i smibolom plodnosti. U starom Egiptu boginja radjanja Heket je imala glavu žabe, a Rimljani su svoju boginju ljubavi Veneru predstavljali sa žabom. U Keltskoj kulturi se smatrala se smatrala gospodarom zemlje i verovali su da predstavlja sile izlečenja. U Zapadnjačkoj kulturi je više povezivana sa vaskrsenjem i duhovnim uzdizanjem , često u umetničkim delima predstavlja sveto trojstvo. Kinezi žabu smatraju simbolom sreće. U Japanu obezbeđuje sreću i sigurnost na dugim putovanjima, a male amajlije žabe se nose u novčaniku kako vlasnik ne bi gubio novac.